19. februar 2024

Pripravništvo »Blue Book« pri Evropski komisiji

- Blue Book pripravništvo pri Evropski komisiji poteka dvakrat letno, spomladi in jeseni, vsakokrat traja 5 mesecev.

- Obstajata dve vrsti pripravništva: administrativno pripravništvo ali prevajalsko pripravništvo pri Generalnem direktoratu za prevajanje. Poleg tega je v Skupnem raziskovalnem centru (JRC) na voljo tudi pripravništvo na znanstvenem področju. Več  TUKAJ .

- Pripravniki lahko delajo v različnih direktoratih Evropske komisije oz. njenih službah in agencijah. Lokacijsko se glavnina nahaja v Bruslju, poleg tega pa tudi v Luksemburgu in drugod po Evropski uniji.

- Najpogostejše naloge pripravnikov so:

  • udeležba in organizacija sestankov, delovnih skupin in javnih obravnav
  • raziskovanje, priprava in urejanje dokumentacije – vključno s poročili in svetovanji
  • odgovarjanje na vprašanja državljanov
  • podpora vodenju projektov
  • prevajanje, revidiranje prevodov ali raziskovanje terminologije

- Pri Evropski komisiji si prizadevajo zagotavljati enake možnosti za vse kandidate, zato poudarjajo, da je program pripravništva odprt za vse upravičene kandidate ne glede na njihovo državljanstvo, ne glede na njihov spol, raso, barvo, etnično ali socialno poreklo, vero ali prepričanje, pripadnost narodni manjšini, invalidnost, starost ali spolno usmerjenost ( več )

Vse informacije glede postopka prijave in izbora pripravnikov so na voljo na spletni strani. Poleg opisne razlage je objavljen video posnetek z nazornim prikazom, kako oddati svojo prijavo. 

Prijave bodo odprte od 19. 2. do 15. 3. 2024, in sicer se v tem obdobju kandidati prijavijo za jesenski termin pripravništva, ki bo potekal od 1. 10. 2024 do 28. 2. 2025. Koledar je dostopen TUKAJ

Povežite se z nami