26. april 2024

Zaključna konferenca projekta SETCOM

Na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru je potekala zaključna mednarodna konferenca v okviru projekta SETCOM, z naslovom "Sinergije pismenosti na področju sistemov umetne inteligence in socialnega in čustvenega učenja v izobraževanju". 

Konferenca je poudarila pomembnost povezovanja tehnološke pismenosti z razvojem socialnih in čustvenih kompetenc. Devet raziskovalnih prispevkov in osem primerov dobre prakse je pričalo o inovativnih pristopih in uspehih na področju UI in SČU, vključujoč izjemne dosežke nagrajencev natečaja UI & SČK/360° ter prispevke projektnih partnerjev.

Posebej izstopajoče je bilo orodje umetne inteligence AiBC Robotics, ki je omogočilo prevajanje med slovenščino in angleščino v realnem času, s čimer je konferenco naredilo dostopno širšemu mednarodnemu občinstvu. To je bil odličen primer praktične uporabe UI v izobraževanju, ki presega jezikovne in kulturne ovire.

Konferenca je tudi naznanila, da bo trajnost projekta SETCOM zagotovljena z vzpostavitvijo Kompetenčnega centra SETCOM, ki že uspešno deluje in bo še naprej služil kot središče za raziskave, razvoj in izobraževanje na področju UI in SČU. Več informacij o centru in njegovih aktivnostih je na voljo na uradni spletni strani: https://setcom.pef.um.si/.

Ta dogodek je bil pomemben mejnik v prizadevanjih za boljše razumevanje in vključevanje umetne inteligence v izobraževanje, hkrati pa je poudaril ključno vlogo socialnega in čustvenega učenja pri razvoju kompetenc, ki so ključne za uspešno delovanje v sodobni družbi. Konferenca je tako postavila trdne temelje za nadaljnji razvoj na tem področju in utrla pot novim inovacijam v izobraževanju.

Projekt SETCOM – Podporna okolja za spodbujanje prečnih kompetenc v vzgoji in izobraževanju (1. 7. 2022-30. 4. 2024) financirata Norveški finančni mehanizem in Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije.

Partnerji v projektu SETCOM so: Univerza v Mariboru (Pedagoška fakulteta, Filozofska fakulteta, Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Karierni center, Služba za razvoj in podporo izobraževanju in študiju), Mestna občina Maribor, OŠ Draga Kobala Maribor, Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza Maribor, OŠ Dušana Flisa Hoče (Vrtec Hoče in Rogoza), Zveza prijateljev mladine Maribor in NORD University (Faculty of Social Sciences, Faculty of Education and Arts (UNORD)).

Povežite se z nami