25. april 2024

Pestra in prenovljena 11. karierna tržnica UM je bila zelo dobro sprejeta!

 

Med 8. in 17. aprilom 2024 je potekala že 11. karierna tržnica UM v organizaciji Kariernega centra UM ter Zavoda RS za zaposlovanje, OS Maribor in OS Ptuj.

Letošnja Karierna tržnica UM je bila polna novosti: dogodki so bili na voljo tudi na posameznih fakultetah, mreženje z delodajalci je potekalo v sproščenem vzdušju ob dobri hrani, odkrivali smo, kako bo umetna inteligenca spremenila naše delo v prihodnosti, TOP dogodek je bil izpeljan na privlačni lokaciji v središču Maribora, pridružili so se nam uveljavljeni, inovativni in slavni gostje, in še in še. 

Novosti so se obrestovale, saj so bili dogodki dobro obiskani, odzivi po dogodku pa zelo pozitivni.

Prvi del 11. karierne tržnice UM je bil KARIERNI TEDEN, v katerem so študentje, diplomanti in ostali mladi na trgu dela med 8. in 12. aprilom 2024 lahko obiskali 14 dogodkov na različnih fakultetah UM. Z razpršitvijo dogodkov neposredno na fakultete smo želeli omogočiti boljši dostop do ključnih informacij in veščin, ki bodo študentom in mladim koristile na njihovi karierni poti.

Raznolike delavnice so mladim ponudile vpogled v pomembne teme, kot so skrb za duševno zdravje, finančna pismenost, tehnike hitrega branja in razumevanje ključnih kompetenc za različna poklicna področja ipd. Posebej priljubljene so bile teme, povezane z uporabo družbenih omrežij za doseganje kariernih ciljev, s poudarkom na pomembnosti kritičnega pristopa do objavljenih vsebin. Med navdihujočimi govorci so bili dr. med. David Zupančič, Instacoach Tina Dobovšek, mlada podjetnica Sandra Zakrajšek (Inyourarmsdoll) in mnogi drugi.

Po izjemno uspešnem Kariernem tednu je sledil vrhunec dogajanja - zaključni TOP dogodek, ki se je odvil 17. aprila 2024 v Hotelu Maribor.  

Dogodek je otvoril zanimiv KARIERNI DIALOG: razprava na temo umetne inteligence in njenega vpliva na delovna mesta danes in v prihodnosti, v kateri so sodelovali strokovnjaki s širokim spektrom znanj:   

  • prof. dr. Dean Korošak, prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru,  
  • dr. Domen Mongus, profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru,  
  • dr. Valentina Franca, strokovnjakinja za področje delovnega prava z Univerze v Ljubljani, 
  • Klemen Geršak, vodja skupine za digitalno podporo strank v A1 Slovenija ter 
  • Špela Poklukar, strokovnjakinja za umetno inteligenco in specialistka strojnega učenja v podjetju Endava. 

V razpravi o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša umetna inteligenca na trg dela, so si strokovnjaki bili enotni v mnenju, da bo razvoj umetne inteligence nedvomno spremenil delovna mesta, pri čemer bodo nekatera izginila in druga nova ustvarjena. Kljub temu da vzbuja pomisleke in strahove ter jo mnogi dojemajo tudi kot grožnjo, so poudarili, da človeški faktor ne bo nadomestljiv.  

Opozorili so tudi, da bo umetna inteligenca vodila k avtomatizaciji rutinskih del, kar bo optimiziralo stroške in povečalo produktivnost, ter na drugi strani odprlo priložnosti za ustvarjanje delovnih mest, ki bodo zahtevala višje kognitivne in ustvarjalne veščine.  

Kljub izzivom, ki jih prinaša razvoj umetne inteligence, je ključno, da se državljani aktivno vključijo v regulacijo in spodbudijo inovacije, ki bodo prinesle dodano vrednost. Pomembno je tudi, da v procesih, povezanih z odločanjem o delavcih, njihovih pravicah in obveznostih, avtomatizmu ne zaupamo popolnoma, temveč ohranimo človeški nadzor

Strokovnjaki so se strinjali, da je nujno slediti razvoju na področju umetne inteligence, sprejeti in uporabljati ustrezna orodja, saj lahko znatno olajšajo vsakdanje opravke in prevzamejo rutinska dela. Poleg tega je obvladovanje orodij umetne inteligence na delovnih mestih lahko ključna prednost. Vendar pa Klemen Geršak, vodja skupine za digitalno podporo strank v A1 Slovenija, poudarja, da pri zaposlovanju še vedno prevladujejo vrednote kandidatov in njihov odnos do razvoja ter učenja.  

Okrogli mizi je sledil KARIERNI BRUNCH, na katerem se je 46 študentov in diplomantov Univerze v Mariboru, skupaj z drugimi mladimi iskalci zaposlitve, v neformalnem okolju srečalo s potencialnimi delodajalci. 

19 predstavnikov podjetij: Paloma d.d., Lek d.d, Jasna Chalet Resort d.o.o., Skupina HSE, STRABAG d.o.o., Povio, A1 Slovenija, Adrijana Dimec – Méra, Zavod PIP, Maribor24.si in Zavod RS za zaposlovanje je v pogovoru z mladimi izmenjalo pričakovanja in spregovorilo o možnostih sodelovanja. V tem času so se vzpostavili tudi nekateri resnejši pogovori o morebitnem sodelovanju.  

Študentje in delodajalci so ob zaključku dogodka izrazili veliko zadovoljstvo in izrazili željo po ponovitvi podobnih dogodkov v prihodnosti. Dogodke 11. karierne tržnice je obiskalo skoraj 500 mladih. Ta uspešna izkušnja je le potrditev pomembnosti povezovanja med študenti in delodajalci ter kaže na trajnostno zavezanost Univerze v Mariboru k podpori pri prehodu študentov na trg dela. 

Ekipa Kariernega centra Univerze v Mariboru

 

Povežite se z nami