Priprava na zaposlitveni razgovor

Dobra priprava je pogoj uspeha. Pred pogovorom si pridobite čim več informacij o delodajalcu, pri katerem se želite zaposliti. Uporabite elektronske vire in poznanstva ter se pogovorite s tistimi, ki so že bili pri tem delodajalcu na razgovoru, ali s tistimi, ki delajo pri njem.

Analiza delodajalca in sebe pred zaposlitvenim razgovorom

Druge priprave pred razgovorom

Pred razgovorom je pomembno upoštevati tudi naslednje:

  • Pomembno je, da poznate različne vrste vprašanj, ki jih zastavljajo kadroviki, hkrati pa si lahko predhodno pripravite lastne osnutke odgovorov, ki vam bodo v pomoč na razgovoru. Teh odgovorov se ne učite na pamet, saj lahko zaradi treme in drugih dejavnikov pride do poloma na razgovoru.
  • Odgovore na različna vprašanja povezujte z delom, ki ga boste opravljali v tej organizaciji.
  • Pred razgovorom si pripravite vprašanja, na katera bi želeli dobiti odgovore. V primeru, da jih ne boste dobili s strani kadrovika, jih zastavite sami.
  • Ne bodite živčni in poskušajte obvladovati tremo. V pomoč vam je lahko razmišljanje, da vi rešujete problem kadrovika, ki zapolnjuje prosto delovno mesto in tako vi rešujete njegov problem.
  • Pred razgovorom preverite tudi, kako pridete do določenega delodajalca in koliko časa potrebujete do tja. Na razgovor pridite točno oziroma pet do deset minut prej, nikakor pa ne zamujajte. V neposredni bližini organizacije ste lahko že nekoliko prej, nato pa se pravočasno odpravite v organizacijo. Tako zagotovo ne boste zamudili.
  • Na razgovor prinesite tudi dodatne kopije življenjepisa in referenc ter poskušajte pridobiti informacije o osebi, ki bo vodila razgovor.
  • Dan pred razgovorom se skušajte spočiti, da boste na razgovoru dajali videz energične in pozitivne osebe.

Vir:
Moje delo – revija, november 2004, str. 18

V zadnjem času so aktualni tudi video zaposlitveni razgovori. Napotke, kako se pripraviti na tak razgovor in ga čim bolje izvesti, najdete tukaj.


 

Povežite se z nami