Kako do zaposlitve brez delovnih izkušenj

Po podatkih Evropske komisije se vsak peti mladi Evropejec srečuje s težavami pri iskanju zaposlitve, pri čemer tudi nekateri diplomanti ne najdejo zaposlitve oziroma se sploh ne morejo prijaviti na razpisano delovno mesto, ker zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj ne izpolnjujejo razpisnih pogojev. Tak sistem se zdi kot začaran krog, a vendar obstajajo načini, kako pridobiti prepotrebne delovne izkušnje.

  • Prostovoljstvo postaja vedno pomembnejše, saj z njim ne pomagate le skupnosti in posameznikom, temveč tudi sebi. Za to, da postanete prostovoljec, potrebujete čas, pripravljenost za učenje, usmerjanje in seveda izbrano organizacijo, ki ni nujno povezana z vašim področjem študija, saj boste na ta način širili svojo mrežo poznanstev in si nabrali prepotrebne delovne izkušnje, sicer pa prostovoljstvo izvajajte tam, kjer boste pridobili za vaš poklic relevantne izkušnje, dobili možnost pokazati svoje sposobnosti, znanje, zagnanost in kjer boste začutili, da bi vaše prostovoljstvo lahko preraslo v redno zaposlitev.
  • Strokovno prakso opravljajte v organizaciji, ki si jo izberete in zagotovite sami v okviru vsebin predmetov študijskega programa, v katerega ste vpisani ali iz vsebin drugih sorodnih študijskih programov.
  • Med študijem veliko študentov priložnostno dela, kar ne doprinese nujno k pridobivanju izkušenj s področja posameznikovega študija, zato je dobro, če opravljate tako delo, ki je povezano z vašimi začetki kariere.

Ne privoščite si stati na mestu, vlagajte vase, kar pomeni, da se dodatno izobražujte in izpopolnjujte.
Ob pridobivanju delovnih izkušenj si priskrbite priporočila, ki jamčijo o vaših sposobnostih, zagnanosti, trdemu delu in pripravljenosti na nove izzive.

Povežite se z nami