Načini iskanja zaposlitve

Svetovni splet se vse bolj uveljavlja kot orodje za učinkovito in udobno iskanje zaposlitve, saj omogoča bistveno hitrejšo ter obsežnejšo distribucijo informacij, pa tudi bolj ekonomično iskanje dela s 24-urno dostopnostjo. Ob spletu pa obstajajo še drugi učinkoviti načini iskanja zaposlitve.

Karierni centri

V kariernih centrih dobite koristne informacije o pomenu pravočasnega načrtovanja in razvoja kariere, trgu dela, delodajalcih in o analizi kariernih možnosti. Več o ponudbi Kariernega centra Univerze v Mariboru.

Časopisi

Pri iskanju zaposlitve si lahko pomagate s prebiranjem oglasov v časopisih, čeprav tovrstni način nima posebnih prednosti. Gre za množični medij, kjer oglaševalec plačuje objavo oglasa za vse bralce, čeprav velika večina ne predstavlja ciljne javnosti objavljenega oglasa. Za pričakovati je, da bo splet postopno nadomestil klasično kadrovanje prek objav v tisku in da bodo v prihodnosti le redke organizacije izbrale tako metodo iskanja novih sodelavcev.

 

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Na spletnih straneh Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje in v prostorih območnih služb najdete aktualne oglase o prostih delovnih mestih. Izdelate lahko tudi svoj eŽivljenjepis in se vpišete v eBorzo dela, kjer je vaš življenjepis dostopen delodajalcem. Koristne nasvete v zvezi z iskanjem zaposlitve najdete tudi na portalu eSvetovanje, kjer lahko brskate po vsebinah, ki so aktualne za vas (samoocena, zaposlitveni cilji, veščine iskanja zaposlitve ter trg dela.)

Kadrovske agencije

Kadrovske agencije so vam lahko v pomoč pri iskanju ustrezne zaposlitve:

Spletni zaposlitveni portali

Zaposlitev lahko iščete tudi s pomočjo spletnih zaposlitvenih portalov, kjer najdete oglase za prosta delovna mesta, novosti v zvezi s trgom dela, trende zaposlovanja, napotke za izdelavo življenjepisa ter prijave/ponudbe. Nekateri zaposlitveni portali ponujajo tudi obveščanje o aktualnih delovnih mestih preko elektronske pošte.

Posredovanje ponudb brez razpisa

Uspeh vaše poklicne poti je v veliki meri odvisen od učinkovitega iskanja delodajalca, tudi če le-ta nima razpisanega prostega delovnega mesta. Vašo delovno ponudbo sestavite tako, da naredite analizo organizacije in njihovih dejavnosti. Povejte jim, kaj lahko storite za njih oziroma zakaj potrebujejo ravno vas, pri tem pa izpostavite svoje delovne veščine.

Mreženje

Mrežo poznanstev lahko gradite s pomočjo svetovnega spleta, kariernih sejmov in nenazadnje osebnih stikov, saj ste na raznih srečanjih, prireditvah ali zabavah nenehno vpleteni v mreženje. Večje mreže predstavljajo socialni kapital, saj preko njih lažje pridete do boljšega delovnega mesta ali koristnih napotkov ob pravem času. Ko neka aktualna organizacija išče nove moči, lahko v svoji bazi kontaktov preverite, ali vam lahko kdo posreduje koristne napotke o zahtevanih kompetencah. Govorimo o izjemno koristnem načinu za pospešitev vaše kariere. In ne pozabite, da je širjenje mrež namenjeno aktivnim iskalcem zaposlitve, ki prevzemajo odgovornost za svoj zaposlitveni položaj in ne tistim, ki sedijo doma ter čakajo, da jih kdo po naključju povabi na razgovor. Več o tem na LinkedInu.

Primer mreženja:

  1. Naredite seznam vseh možnih kontaktov (prijatelji, sodelavci, profesorji, znanci, sorodniki, sosedje, klubi).
  2. Premislite o tem, kako vam lahko te osebe zagotovijo informativni razgovor, informacije o iskanju novih sodelavcev in informacije o odgovornih osebah.
  3. Vzpostavite stik z osebami, ki vam lahko pomagajo.

Zaposlitveni sejmi

Gre za sejme, kjer se srečujejo iskalci zaposlitve in delodajalci, ki iščejo nove kadre. Sejmi so idealna priložnost, da se srečate z nekaj deset kadroviki v enem dnevu. Pred udeležbo sejma preučite organizacije, ki bodo na sejmu prisotne in izberite tiste, ki vas najbolj zanimajo. Do kadrovika pristopite profesionalno in ne pozabite, da imate na voljo le nekaj minut, da ga prepričate, da ste vi tista oseba, ki jo išče. Posredujte mu življenjepis ter se pozanimajte glede nadaljnjega selekcijskega postopka.

Preberite si članek Kako se predstavim delodajalcu na kariernem sejmu

 

Študentski servisi

Študentski servisi ponujajo delo izključno dijakom in študentom, ne pa tudi iskalcem redne zaposlitve, a s premišljeno izbiro dela, ki je povezano s področjem vašega študija lahko širite karierne mreže. Res je, da to ni zmeraj mogoče, a ob dodatnem trudu boste pridobili delovne izkušnje na področju, ki je povezano z vašim študijem in navezali stike s potencialnim delodajalcem.

Vir: Zaletel A.,Palčič D., Slak N., Kariera/09: Kako uspešno iskati zaposlitev?, navodila za uspešno gradnjo kariere, izbor najboljših delodajalcev, Moje delo, Ljubljana, 2008.

Iskanje zaposlitve preko družbenih omrežij

V današnjem času je vse bolj aktualno iskanje zaposlitve preko družbenih omrežij. Podjetja objavljajo svoja delovna mesta na platformah kot so Facebook, LinkedIn ali Instagram. Sledite podjetjem, ki vas zanimajo tudi na družbenih omrežjih. 

 

Povežite se z nami